Cv-ketel kiezen, 3 tips

Eens in de 12 jaar is het raak, de cv-ketel is aan vervanging toe. Misschien heeft de ketel het al opgegeven en anders is de kans groot dat je inmiddels zeer onzuinige cv-ketel een hoge energierekening veroorzaakt. Omdat er tegenwoordig veel mogelijk is op het gebied van cv-ketels, vind je hier 3 tips om het zoekproces eenvoudiger te maken zodat je er aankomende winter weer lekker warm bij zit. Bekijk ook het alternatief voor een cv-ketel, namelijk een warmtepomp.

Tip 1. Kies voor de energiezuinige hr-ketel

De zoektocht start met type cv-ketels vergelijken: kies je voor een vr-ketel of een hr-ketel? De hr-ketel is momenteel veruit het populairste van de twee. Dit komt omdat dit de meest energiezuinige cv-ketel is. Of een hr-ketel geschikt is voor jou is afhankelijk of er een afvoer in de buurt van je cv-ketel zit. Deze afvoer heeft de hr-ketel nodig om condenswater af te voeren. Geen afvoer te bekennen? Ga dan op zoek naar een vr-ketel.

De vr-ketel heeft een rendement tot 90%. Dit wil zeggen dat tot 90% van de warmte efficiënt wordt gebruikt, de overige 10% gaat verloren. De hr-ketel heeft een rendement van +100% omdat de waterdamp die vrijkomt bij het verbranden van gas wordt gebruikt om het water in de ketel te verwarmen. Hierdoor is er minder gas nodig wat een besparing oplevert op de energierekening én beter is voor het milieu. Ten opzichte van een oude conventionele ketel kan de besparing op de jaarlijkse energierekening oplopen tot wel € 300. Als je kijkt naar het prijsverschil tussen de vr-ketel en hr-ketel dan is de hr-ketel iets duurder in de aanschaf maar veel scheelt het niet. Echter is de hr-ketel op de lange termijn goedkoper, door de besparing heb je het prijsverschil er vaak al binnen een jaar uit.

Tip 2. Kies voor een combiketel

Geiser, boiler en een cv-ketel, stuk voor stuk zijn het systemen die niet echt een plaatje zijn om naar te kijken en daarnaast veel ruimte in beslag nemen, zeker op plaatsen als in de keuken. Hier is iets op gevonden: de combiketel. De combiketel levert warm water voor de centrale verwarming én voor de kranen in huis. Zo heb je voortaan nog maar 1 systeem nodig wat meer ruimte oplevert, zorgt voor minder onderhoudskosten en lagere investeringskosten omdat je maar in 1 systeem hoeft aan te schaffen. De voorwaarde voor of een woning geschikt is voor een combiketel is dat de leidingen van de plek waar de combiketel komt te hangen naar de kranen maximaal 10 meter lang mogen zijn. Is er een langere leiding nodig, dan leidt dit tot te veel warmteverlies. Het is dan wijzer om beide systemen apart te houden.

Tip 3. Kies voor een cv-ketel die past bij je woonsituatie

Heb je een cv-ketel op het oog, dan zie je ongetwijfeld de term ‘kW’ voorbij komen. Dit staat voor kiloWatt en geeft het vermogen van de ketel aan. Het is aan te raden om voor een vermogen te kiezen dat zo dicht mogelijk in de buurt komt van je daadwerkelijke verwarmingsgebruik in huis. Zo kan de cv-ketel een zo hoog mogelijk rendement behalen waardoor jij meer gaat besparen. Hoe je weet welk vermogen geschikt is voor jouw woonsituatie? Je kan globaal een schatting maken door de volgende formule toe te passen voor iedere ruimte in huis: gewenste temperatuur per ruimte x de grootte van de ruimte in m3 x 3,86 = vermogen van de cv-ketel in kW. Tel alle uitkomsten bij elkaar op en dan weet je in welke richting je moet zoeken. Heb je een goed geïsoleerde woning? Dan mag je 15% van de uitkomst aftrekken.

Een perfect zomerklusje

Nog 1 tip toe. Misschien denk je nu, handige tips maar deze klus komt na de zomer wel. De winter is echter het welbekende moment dat oude cv-ketels het opgeven omdat ze opeens weer hard aan de bak moeten. Voorkom dat je straks moet wachten totdat er een monteur beschikbaar is en je echt in de kou zit. In de zomer heb je tenslotte ook geen hinder aan de klus, die verwarmingsknop raak je dan lekker even niet aan.

cv-ketel

Leave a Reply