Een goed gevulde CV ketel voorkomt storing!

Veel mensen kijken niet om naar de CV ketel en gaan er vanuit dat deze het altijd blijft doen. Maar ook een CV ketel heeft onderhoud nodig. Natuurlijk kunt u dit overlaten aan een verwarmingsmonteur, maar er zijn ook onderhoudsklusjes die u prima zelf kunt doen. Bijvoorbeeld het bijvullen van de CV ketel. Dat is een hele eenvoudige klus die iedereen zelf kan doen.

CV ketel bijvullen: stappenplan

Stap 1: Wat is de druk van uw CV ketel?
De manometer op een CV ketel geeft de druk aan. De manometer zit meestal op de ketel zelf. Maar steeds vaker staat het ook op de digitale display. Een goed gevulde CV ketel heeft een druk tussen de 1,5 en 2 bar. Is de druk lager? U kunt aan de slag.

Stap 2: ketel uitschakelen
Begin met de thermostaat op de laagste stand te zetten. Het vervolg hangt af van het type CV ketel dat u heeft. Een CV met manometer moet u van het elektriciteitsnet afhalen. Een CV ketel met digitaal display kunt u eenvoudig afsluiten door op de uitknop te drukken. Wanneer u dat gedaan heeft kunt u een kopje koffie gaan drinken, want de ketel moet ongeveer 30 minuten afkoelen voor u naar de volgende stap kunt.

Stap 3: Sluit de vul slang op de kraan aan
Heeft u genoten van de koffie? Dan gaan we nu verder. Wanneer u een CV ketel heeft met digitale manometer, dan kunt u het display weer aanzetten. Bij een ketel met standaard manometer laat u de elektriciteit er nog wel af. Sluit nu de bijvulslang aan op een kraan. Leg een dwijl of zet een emmer onder de slang en laat de slang vollopen. Sluit vervolgens de slang aan op de CV installatie. Als u de slang aansluit op de installatie voordat de slang vol is, komt er lucht in de installatie.

Stap 4: CV ketel bijvullen
De voorbereiding is afgerond, tijd voor het echte bijvullen. Open de waterkraan en zorg dat u zeker weet dat er geen lucht meer in de slang zit. Draai dan de vulkraan van uw ketel open. Meestal kan dit door de hendel een kwartslag te draaien. Wanneer de manometer 2 bar aangeeft sluit u de waterkraan af en vervolgens de vulkraan. Koppel tot slot de slang af.

Stap 5: De CV ketel aanzetten
Doe de stekker van de CV ketel weer in het stopcontact als u een ketel met manometer heeft en zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.

NB: De kraan naast de CV ketel geeft koud water. Wanneer een ketel zelf heet is en er wordt koud water toegevoegd, dan loopt u het risico dat de ketel aan de binnenkant barst. Neem daarom echt het kopje koffie in stap 2.

Beoordeling