Stappenplan; ontluchten van uw verwarming

Zelf uw verwarming ontluchten bespaart energie. Want lucht in de leidingen kan ervoor zorgen dat uw verwarming tikt, borrelt of niet goed opwarmt.
Met dit stappenplan is uw radiator ontluchten een klus die u gemakkelijk en snel zelf uitvoert.

Uw radiator ontluchten in 10 eenvoudige stappen

Stap 1
Kijk hoeveel bar uw CV ketel aangeeft. Als dit minder dan 1,5 is doet u er verstandig aan om uw verwarming te ontluchten.

Stap 2
Zet ruim voordat u aan de slag gaat uw thermostaat op een zo’n laag mogelijke temperatuur.

Stap 3
Deze stap is afhankelijk van het type CV ketel dat u heeft. Bij een oudere CV ketel zonder digitaal display haalt u de stekker uit het stopcontact. Heeft u een digitaal display, dan is dat niet nodig.

Stap 4
Heb even geduld na het afsluiten de elektriciteit. Wacht ongeveer een kwartiertje voor u naar stap 5 gaat.

Stap 5
Zoek in uw woning of pand de radiator op waarvan het hoogste gedeelte het laagst is gepositioneerd. Dubbelcheck of u bij de juiste cv bent voor u begint met stap 6.

Stap 6
Draai de kraan dicht van de radiator die u wilt ontluchten.

Stap 7
Wees voorbereid en zorg dat u een dweil en vocht absorberende doekjes bij de hand hebt. Draai vervolgens het ventiel open en wacht tot er water uitkomt. Komt er water uit? Dat is een goed teken. Snel dichtdraaien, deze CV heeft geen lucht meer.

Stap 8
U bent begonnen met de radiator op het laagste punt. Wanneer u deze gehad heeft gaat u naar de radiator op het 1 na laagste punt. En zo werkt u naar boven tot de hoogst gelegen radiator ontlucht is.

Stap 9
Draai dan de radiatorkraan weer open en stop de stekker van uw CV ketel weer in het stopcontact.

Stap 10
Elke CV ketel heeft een manometer. Deze geeft aan of de waterdruk in de ketel voldoende is. De druk in de ketel is goed wanneer de manometer tussen de 1,5 en 2 bar staat. Staat de wijzer in het rode gedeelte, dan moet u de ketel bijvullen.

NB: Het ontluchten van uw verwarming heeft veel voordelen. Niet op de minste plaats een bezuiniging op de energiekosten. Een CV met de juiste druk gebruikt minder energie.
Zo ziet u maar dat het zelf ontluchten van de verwarming een eenvoudige klus is die u prima zelf kunt doen.

Beoordeling